På høy tid med filterbytte

Et filterbytte på et ventilasjonsanlegg i en privat villa i Narvik bekreftet det eierne hadde fryktet – det var på høy tid!

– Det er som å bytte olje på bilen din. Du må gjøre det for at den ikke skal gå i stykker, sier Vegard Mathisen om filterbytte.

Han forklarer at alle ventilasjonsanlegg, også de som er i nyere eneboliger, bør kontrolleres og serves jevnlig. Det hindrer opphoping av støv, fett og skitt i kanalene og minsker risikoen for dårlig helse og faren for spredning ved brann. Ikke minst vil det gi forbedret luftkvalitet hjemmet, forklarer Mathisen som har over 30 års erfaring med ventilasjons-vedlikehold og rengjøring.

Hans anbefaling er å inngå en fast avtale med en tjenesteleverandør hvor man en gang i året blir kontaktet for å gjennomføre service, kontroll og filterbytte.

Slike vedlikeholdsrutiner kan også være strømsparende.

– Det har hendt at rotoren på varmegjenvinneren har stoppet opp, noe som resulterer i at ingen ting av varmen gjenvinnes. Når anlegget fungerer gjenvinnes over 80 prosent, forklarer Mathisen.

Han oppfordrer alle til å sette seg inn i fordelene med et vedlikeholdt og velfungerende ventilasjonssystem.

– For det første sikrer du deg frisk og god inneluft år etter år. For det andre er det forebyggende i forhold til større feil på anlegget. I tillegg slipper man å måtte ta ut filter som er helt mettet av støv og skitt slik vi nylig opplevde i privatboligen hvor disse bildene er tatt, avslutter Mathisen.

 

Vegard holder frem et nytt og et litt for godt brukt avtrekksfilter Foto: Michael Ulriksen
Slik kan det se ut om du lar det gå for lang tid mellom filterbyttene. Når filtrene blir som dette vil det også fortere hope seg opp støv, fett og smuss i ventilasjonskanalene, noe som reduserer luftkvaliteten. Foto: Michael Ulriksen