Demonterte alle spirene

Tirsdag denne uken ble foreløpig siste arbeidsøkt knyttet til byens kirkespir ferdigstilt for Chr Føre sin del.

Den siste tiden har de vært flere turer oppe i høyden for å vurdere tilstanden til kirkens ”hodepryd”, før de denne uken utførte jobben knyttet til demontering og nedtaking av spirene.

– Fra høye mobilkraner og lifter har vi jobbet intensivt gjennom to lange dager med å demontere de fire hjørnetårnene samt den store engelen øverst på hovedspiret, forteller daglig leder Christian Eklo.

Og konklusjonen etter nedtakingen var klokkeklar.
– Det var på høy tid.

– Det var både råteskader i treverket og betydelig korrosjon i stålet som sammen dannet bærekonstruksjonen til kirkespirene. Det er ikke vanskelig å se for seg at det kunne endt i en katastrofe om høst- og vinterstormene har fått herje med dem en stund til, mener Eklo..

Kirken er vurdert som et verneverdig kulturminne og målet er at tårnene skal tilbakeføres til sitt opprinnelige utrykk. Et arbeid vi i Chr. Føre vil være med å konkurrere om.

– Kirkevergen har uttalt at de sikter seg inn på å ha de nye spirene på plass innen 100-års markeringen i 2025, så dette er neppe et arbeid som blir påbegynt i morgen. Men vi skal følge nøye med og være med å sloss om jobben når den tid kommer, konkluderer Eklo.

Alle foto, Michael Ulriksen. Fly foto, Kjetil Moe.